Specialisaties

COPD

 

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een ongeneeslijke longziekte. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en er is sprake van onomkeerbare gevolgen. Patiënten met COPD hebben baat bij het op pijl houden van de conditie en het trainen van de spierkracht. Niet of te weinig bewegen vormt een gezondheidsrisico.

 

Bewegen met COPD is niet altijd vanzelfsprekend. Omdat inspanning vaak leidt tot meer klachten. Het is dus van groot belang dat het bewegingsadvies op maat is, een gespecialiseerd fysiotherapeut heeft hierin een grote rol.

 

Met fysiotherapie wordt onder andere gericht gewerkt aan de conditie. Hiermee kunnen longaanvallen voorkomen of uitgesteld worden, zodat de longen niet verder achteruitgaan. (bron: Longfonds)

 

Naast de behandeling voor conditie bestaat de therapie ook uit krachttraining van de grote spiergroepen in het lichaam, ademhalingsoefeningen en technieken om het slijm (sputum) beter op te kunnen hoesten.

 

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed. Hierin geldt geen eigen risico. De hoeveelheid behandelingen die u vergoed krijgt, hangt af van welk stadium COPD u heeft en of u ziekenhuisopnames vanwege longaanvallen heeft gehad.