Osteoporose
Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Osteoporose is niet helemaal hetzelfde als botontkalking. Bij osteoporose is naast minder botmassa ook een veranderde structuur van het bot. Door deze veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Een botbreuk is dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose.
Voor osteoporose bestaat een behandeling uit medicatie, eventueel aangevuld met vitamine D3 en calcium, en/of een beweegprogramma onder begeleiding van een fysio- of oefentherapeut. Daarnaast zijn adviezen op gebied van voeding en leefstijl van groot belang.
De behandeling
De beweegzorg en leefstijlbegeleiding, geleverd door gespecialiseerde Chronisch ZorgNet therapeuten, richt zich o.a. op veilig bewegen na een botbreuk, herstel van de botbreuk, valpreventie en het optimaliseren van beweeggedrag bij alle dagelijkse activiteiten. Hierdoor wordt het risico op botbreuken verlaagd, wat bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit van leven.
Hierbij is aandacht voor botbelasting, spierversterking, balans en houding. Ook het tegengaan van immobiliteit speelt een belangrijke rol.
Voor meer info:
Fysio- en oefentherapie bij Osteoporose, vallen & breken – Chronisch ZorgNet